Expositie van Guido Reijerman.

Het allereerst willen wij jullie een gezond, vredig en kunstzinnig nieuw jaar toewensen. We gaan het jaar beginnen met een expositie van de bekende 75 jarige Udense Kunstenaar Guido Reijerman. In 2015 hebben wij de expositiezaal geopend met een overzicht van zijn kunstwerken. Al van af zijn 15de jaar wist Guido dat hij kunstschilder wilde worden. Hij studeerde dan ook van 1966 tot 1971 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch op de afdeling Monumentale Vormgeving.

Momenteel lijdt Guido aan de ziekte van Alzheimer en wordt liefdevol opgevangen in een verzorgingstehuis. Zijn dochter heeft zich over zijn vele kunstwerken ontfermt en ons verzocht een tentoonstelling te organiseren. Dat gaan we doen op 6 en 7 januari en op 13 en 14 januari 2024. Zijn werken worden in onze galerie tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden. Op zondag 14 januari willen we deze tentoonstelling beëindigen met een veiling van zijn werken die om 14.30 uur zal beginnen. Jullie zijn natuurlijk van harte welkom.

Werk Guido Reijerman te koop bij Galerie Kunstation

UDEN | Wegens ziekte van Guido Reijerman wordt zijn werk te koop aangeboden tegen gereduceerde prijs. De verkoop zal plaatsvinden in het weekend van 6 en 7 januari en in het weekend van 13 en 14 januari. Op zondag 14 januari vindt er een veiling plaats om 14.00 uur van de dan nog overgebleven werken. Galerie Kunstation is gevestigd aan de Prior van Millstraat 14 en is geopend op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit keer is er geen officiële opening. 

Guido Reijerman werd geboren in 1948 in Arnhem. Hij studeerde van1966 tot 1971 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, afdeling monumentale vormgeving. Vanaf 1972 woont en werkt Guido in Uden. Guido Reijerman werd geïnspireerd door schrijver W.F. Hermans en de Engelse schilder Francis Bacon. Zij schetsen een wereldbeeld, waarmee Reijerman op dezelfde golflengte zit.

Wereldbeeld
Reijerman: “De wereld is chaos en het menselijk bestaan is een aaneenschakeling van toevalligheden. De mens streeft naar ordening om het leven leefbaar te maken, om gelukkig te zijn, maar de mens bereikt nooit het einddoel. De voortdurende strijd om ordening te brengen in de chaos vormt de inhoudelijke draad voor mijn werk, alleen in de vorm is dat in de loop der jaren veranderd.” In zijn schilderijen probeert Reijerman een verhaal te vertellen. Het verhaal gaat steeds over chaos versus ordening. Om dit te bereiken werkt Reijerman vaak met tegenstellingen. Organisch geschilderde vlakken botsen met geometrische figuren. Het eeuwige conflict tussen chaos en orde: schoonheid en destructie. Het gebruik van geometrische figuren is voor Reijerman de manier om de chaos te ordenen.

Thema’s
Guido Reijerman werkt altijd met thema’s. In begin jaren ’90 waren dat ‘bomen’. Reijerman: “Bomen staan staan dicht bij ons. In mijn schilderijen gaf ik bomen menselijke eigenschappen.” Andere thema’s waren halfronde vormen en bogen, waarbij de natuur als uitgangspunt dient en water, grotten en geheimzinnig aandoende overwoekeringen. Ook heeft Reijerman zich beziggehouden met het thema ‘evolutie’.

Technieken
Reijerman gebruikt verschillende technieken zoals olieverf op linnen, het ambachtelijk gebruik van pigmenten en bindmiddel op papier en karton, collages en gemengde technieken, maar hij heeft geen specifieke voorkeur. Zijn werk is niet echt onder te brengen in een bepaalde stroming. Het beweegt zich tussen het abstracte en figuratieve in. Reijerman: “Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en heb nooit trends gevolgd. Ik ben herkenbaar aan mijn handschrift. Ik noem mijn werk lyrisch, omdat het verhalend is, het gaat ergens over.”

Bron: Kliknieuwsuden.nl / tekst:Ankh van Burk