Expositie Art-Xpressief maart 2024.

Van af dit weekend is er weer een prachtige nieuwe expositie te zien. Dit keer van maar liefst 6 kunstenaars. Het is een collectief sinds 2018. Zij exposeren onder de noemer Art-Xpressief en komen uit Nederland en België. Schilderkunst, keramiek, fotografie, beelden en glaskunst. Zeer uiteenlopende technieken die deze expositie weer bijzonder maakt.

Om te beginnen Karla Kassenaar. Zij woont en werkt in atelier Het blauwe Huis in Beekbergen. Over haar manier van werken zegt zij: “Elk doek, elk object is het voorlopig resultaat van een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gebruikte materialen. De natuur is een van de belangrijkste thema’s en een inspiratiebron voor mijn vrije werk”. Haar kunstwerken die in het Kunstation te zien zijn, zijn vooral zeer kleurige schilderijen op doek.

En dan Erwin Houssin. Een glaskunstenaar uit België. Zijn glassculpturen zijn met de mond geblazen, gezandcast, of gefused altijd een strijd, koppig, maar eens af, een explosie van kleuren, glinsteringen en reflecties. De drippings is een spel van verbuigen, opwarmen en afkoelen, kleuren van glas, tot ze de juiste vorm aannemen.

De volgende kunstenaar is Trudy Dales. Zij werkt met diverse materialen, hout, metaal, glas, steen enzovoort. Haar beelden van epoxy zijn wel zeer uitzonderlijk. De basis is van metaaldraad en daarna bouwt ze op en vormt dat met epoxy. Er wordt geen mal gebruikt, dus ieder werk is uniek. De figuren gaan een eigen dialoog aan met het silhouet van de mens. Ze komen voort uit de essentie van de mens in zijn vormentaal, zoals een dansend, klimmend of rustend figuur en toch met een dynamiek in hun beweeglijkheid.

En dan Ali Kleinhuis. Zij maakt een schilderij zonder een vooropgezet plan. In haar mix media schilderijen verwerkt zij diverse materialen en lagen acryl waardoor er veel textuur en diepte in het werk ontstaat. Zij maakt geen gebruik van kwasten maar brengt de verf, na het drogen van de materie, met haar vlakke hand aan op het doek. Soms maakt zij gebruik van rollers. De kleuren in de kosmos en de kleuren en texturen die ontstaan tijdens het proces van erosie, corrosie en oxidatie zijn voor haar de grootste inspiratie bron.

En ook zijn er indringende foto’s te zien van Michel Verhoef. Straatbeelden waarbij de mens centraal staat. Hij legt de menselijke interactie met zijn omgeving bloot. Of het gedrag van mensen onderling. Het toekennen van een treffende titel bij het beeld speelt hierbij een belangrijke rol. Zijn stijl wordt gekenmerkt door teruggedrongen kleurgebruik of monochrome beelden in een palet van heldere en donkere tinten.

Uit Bakel/Gemert komt An Brzoskowski. Zij heeft al eerder in het Kunstation geëxposeerd echter nu met wat ander werk. Zij heeft zich gespecialiseerd in keramiek van vooral kinderbeelden. Haar inspiratie vindt ze dan ook uit liefde voor de mens. En in haar nieuwsgierigheid naar de bron van ons bestaan. In 2022 heeft zij een Art Award gekregen van de stichting Jakunst en is zij als eerste geëindigd in de publieksverkiezing 2023, die verbonden is aan deze Art Award. Een ‘must’ om deze werken van haar te komen zien.

© 2020 - Galerie Kunstation Uden