Expositie Rob van Doorn

Na een vakantieperiode start Galerie Kunstation aan de Prior van Millstraat 14 weer met exposities. Dit keer exposeert fotograaf Rob van Doorn zijn werk. De expositie is van 9 september tot en met 1 oktober 2023. De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. De officiële opening is op zondag 10 september om 15.00 uur, iedere belangstellende is van harte welkom.

Rob van Doorn is geboren in Amsterdam, maar woont al jaren in Uden. Zijn vader was een verwoed 8-mm filmer en daardoor raakte Rob geboeid door fotografie. Als klein kind had hij al een doka. Als jong kind woonde hij in Afrika en Azië en fotografeerde hij de lokale omgeving. “Door reizen krijg je een kosmopolitische instelling. Vanuit Nederland heb je een eenzijdige belichting op andere samenlevingen, maar er is een andere kant. Het is veel genuanceerder en niet zo zwart-wit,” aldus Rob.

Grenzen verleggen
Voor Rob van Doorn is fotografie meer dan het registreren van een moment in de tijd. Voor hem is de werkelijkheid een illusie met als consequentie het verleggen van fotografische grenzen. De laatste vijf jaar heeft hij zich toegelegd op een meer abstracte vorm van fotografie waar door middel van nieuwe digitale technologie er meer ruimte is gekomen in het uitdagen van de algemene tradities in fotografie.
Zijn werken tonen een kleurrijk karakter waar de emotionele gelaagdheid zich vermengt met innovatieve technologische bewerkingen.

Emotie
Rob: ”Zowel in kunst als in het dagelijks leven spelen emoties een essentiële rol en beïnvloeden ze hoe we de wereld om ons heen waarnemen en erop reageren. Het staat voor de kracht om gevoelens op te wekken zoals vreugde of verdriet en roept een instinctieve reactie op die verder gaat dan rationeel begrip. Kunst heeft het unieke vermogen om deze emoties op te roepen en over te brengen op een manier die woorden vaak niet kunnen evenaren. Voor mij werkt het werkt twee kanten op: het overbrengen van mijn emoties naar de beschouwer waarbij deze mijn motivatie om het beeld te creëren invoelt of de andere manier waarbij de emotie van de beschouwer losgemaakt wordt en door het beeld naar buiten komt.”

Abstraheren
Rob: “Neem bijvoorbeeld een emotie als vreugde. Ik neem een foto die die emotie verbeeldt. Vervolgens bewerk ik de foto en haal heel veel weg wat herkenning geeft tot de essentie van vreugde over is in vorm en kleur. De oorspronkelijke letterlijke foto is door abstraheren teruggebracht tot het DNA van de oorspronkelijke foto in de hoop dat de emotie bij de beschouwer opgeroepen wordt.”

Fotoroute
In het laatste weekend van de exposite organiseert de Koninklijke Fotobond, afdeling Noord-Brabant Oost voor de tweede keer een fotoroute. Tien fotografen uit Uden tonen op verschillende, soms verrassende locaties hun werk. Tussen 11.00 en 17.00 uur kan het publiek de locaties bezoeken langs een 15 km lange route, die start in Galerie Kunstation.

Bron: Udensweekblad. Tekst: Ankh van Burk

Tweede editie Fotoroute Uden

In het weekend van zaterdag 30 september en zondag 1 oktober vindt de tweede editie van Fotoroute Uden plaats. Tien enthousiaste fotografen uit Uden willen, na de succesvolle première in 2021, hun fraaie werk opnieuw met het publiek delen.

Via een (fiets-)route van ongeveer 15 km, op acht verschillende en soms verrassende locaties, kun je de diverse invalshoeken van hun fotografie bewonderen. Dit jaar is een samenwerking aangegaan met jongerencentrum MC Uden en Campus Uden, om ook enkele jeugdige talenten een plekje te geven en op deze 8 locaties wat van hun creaties te laten zien. Meer informatie volgt op www.fotoroute-uden.nl.

(onderstaande tekst: Peter Noy, enkele foto’s in Slideshow: Peter Noy)
Cabaretier en Udenaar Mark van de Veerdonk heeft vanmorgen (30 sept 2023) op ludieke en onnavolgbare wijze de tweede editie van de ‘Fotoroute Uden’ geopend. Hij brak een lans voor fotografie in zijn algemeenheid en sloot, na allerlei kwinkslagen, af met zijn beste foto ooit, een kleine vergeelde foto uit zijn jeugdjaren, gemaakt op Bedaf. Wethouder Harold van den Broek sprak zijn waardering uit voor hetgeen met deze foto(fiets)route is bereikt. De foto’s van 10 fotografen waren 30 september en 1 oktober tussen 11.00 en 17.00 uur op een tiental locaties in Uden te bekijken.

© 2020 - Galerie Kunstation Uden