Expositie van 27 mei t/m 18 juni 2023.

Expositie met 3 kunstenaars: Dirkje van der Horst-Beetsma (textile artist). Sandra Steensels (kleurijk abstract) uit België en Bets van Boxel (stilleven en portret).

De officiële opening is op zondag 28 mei om 15.00 uur.
Deze tentoonstelling is van 27 mei tot en met 18 juni.  U bent van harte welkom. Kunstation Uden is iedere zaterdag en zondag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Dirkje van der Horst-Beetsma
Textiel fascineert me in al zijn vormen; voor mij is werken met textiel een manier om mezelf uit te drukken. Textiel is warm, textiel leeft. Het begon lang geleden, toen ik nog simpele knutselwerkjes maakte. Terugkijkend was dit de vormende periode, waarin ik alle technieken leerde die nu voor mij beschikbaar zijn. Door de jaren heen borduurde ik en maakte ik klassieke quilts, waarvan er vele nu bedden bedekken. Maar steeds meer leerde ik genieten van de vrije vormen, vaak gaandeweg verder ontwikkeld. Vrij machinaal naaien is geweldig. Aanvankelijk gebruikt als een gemakkelijke manier om kleine stukjes stof te bevestigen, later hielpen de stiksels zelf om effecten te verkrijgen.

Ik maak geen formeel ontwerp, het idee voor een stuk krijgt vorm in mijn hoofd. Inspiratie kan uit vele bronnen komen, zoals woorden, foto’s, een mooi stuk stof of patronen op gietijzeren putdeksels. Texturen, tinten en contrasten komen samen in de creatie van een quilt, die interessant is om naar te kijken zonder te kunnen zeggen waarom. Ik volgde niet de hoofdweg in textielland, maar kwam toch op de bestemming: blij zijn als het er goed uitziet als het af is.

Sandra Steensels
Als kunstenaar heb ik een brede visie op kunst en gebruik ik een veelvoud van technieken.  Mijn werk evolueerde in de loop van de jaren van figuratief naar eerder kleurijk abstract.  De drang naar permanente evolutie en verbetering brengt mij bij allerhande nieuwe stijlen, materialen en technieken waarmee ik graag experimenteer.
Mijn zoektocht is nog lang niet ten einde.
Naast de creatie van eigen werk, aanvaard ik ook regelmatig interessante opdrachten en ga ik graag nieuwe uitdagingen aan.

Bets van Boxel
Bets van Boxel tekent en schildert al haar hele leven. Ze had in haar jeugd graag naar de Kunstacademie gegaan, maar dat was in die tijd onbespreekbaar voor haar ouders.
Na haar huwelijk is Bets verschillende cursussen gaan volgen. Haar eerste cursus volgde ze in 1968 bij Maria van Schijndel in stillevens met olieverf. Ze schreef zich daarna in voor de avondcursus op St. Joost in Breda en volgde daar van 1973 tot 1976 de teken/schilder cursus om te leren werken met diverse technieken. Helaas hield die avondcursus na een aantal jaren op te bestaan en ging Bets met haar toenmalige leraar Henri Ubink mee naar het Duvelhok te Tilburg en volgde bij hem de cursus model tekenen. Daarna volgde Bets daar de cursus portret tekenen en schilderen in pastel, aquarel en olieverf bij Rob Verbunt en nog een cursus etsen tot 1985. Gelijkertijd volgt ze van 1982 tot 1985 bij Joop Liesker een cursus portret tekenen.
Intussen gingen iedere vakantie alle materialen om te tekenen en schilderen mee, waarvan ze een aantal zelfs direct ter plaatse verkocht. Ook haar portretten in olieverf en pastel maakte zij veelvuldig in opdracht.
In 1986 begon Bets samen met haar man een bedrijf in poppen maken, de Poppenstee. Dit slokte zodanig haar tijd op dat het schilderen er een hele tijd bij inschoot.
In 2007 verhuisde Bets van haar huis bij het bedrijf naar een andere woning en kreeg ze weer tijd om te schilderen. Schilderde ze voorheen veelal met olieverf en palletmes in een grove opzet, schildert ze nu in een realistische stijl. Ze volgde sinds 2012 cursus bij kunstschilder Peter van den Borne die  bekend is om zijn moderne realistische schilderijen. In deze stijl schildert ze voornamelijk stilleven en portret.

(Meer info volgt)

© 2020 - Galerie Kunstation Uden