Kunstcollectie van Willem den Hartigh.

Vanaf zaterdag 30 november t/m zondag 29 december 2019. De opening en vernissage is op zondag 1 december om 15.00 uur. U bent dan van harte welkom.

Zoals gebruikelijk staat de laatste tentoonstelling van het jaar in galerie Kunstation in een bijzonder perspectief. Vorig jaar was dat een fotowedstrijd met De Maashorst als thema. Dit jaar is gekozen voor een overzichtstentoonstelling van een kunstcollectie, bijeengebracht door kunstliefhebber Willem den Hartigh. Het is een expositie met een grote diversiteit aan kunstwerken en is te bezichtigen van 30 november tot en met 29 december 2019. De officiële opening is op 1 december om 15.00 uur.

Willem den Hartigh (1944) is geboren en getogen in de kop van Noord-Holland als zoon van een huisschilder. Beeldende kunst speelde bij hem thuis geen enkele rol, behalve dat er een reproductie van een werk van Van Gogh aan de wand hing. Willem tekende als kind veel. Later kwam hij als ambtenaar in aanraking met kunst, omdat hij betrokken was bij de Beeldende Kunstenaarsregeling, de BKR. Zijn interesse groeide en hij begon met het aanschaffen van kunst, te beginnen met grafisch werk vanwege de betaalbaarheid, gevolgd door de eerste schilderijen. Door museumbezoek en contact met kunstenaars thuis en bij exposities ontwikkelde hij een bredere belangstelling voor verschillende kunstvormen. Tevens groeide zijn behoefte om meer kunstwerken aan te schaffen en zo groeide zijn collectie uit tot ruim 200 werken. “Ik kijk met mijn ogen en met mijn hart en kunst verrijkt mijn leven”, verklaart hij zijn uit de hand gelopen hobby. Willem laat zich bij zijn aankopen ook inspireren door zijn omgeving.

Sinds hij in 2004 in Boxmeer kwam wonen, breidde hij zijn collectie uit met werken van Brabantse kunstenaars zoals Martje Verhoeven, Johan Claassen en Reinout van Vught. Zijn collectie is in principe voor hemzelf. Veel kunst staat in rekken in zijn garage, waaruit hij regelmatig werken wisselt voor in huis. Om kunst ook onder de mensen te brengen heeft hij tweemaal enige tijd een galerie beheerd. De expositie in galerie Kunstation is de tweede keer, dat hij met een gedeelte van zijn collectie naar buiten treedt. De expositie vertelt het verhaal van de volgorde in de aanschaf van kunstwerken, die tevens de ontwikkeling in kunstbeschouwing van de eigenaar laat zien. Het levert een expositie op van een grote diversiteit van allerlei soorten werk en is gegroepeerd rond enkele thema’s, zoals ‘vrouwen’, en ‘landschappen’. Het thema ‘Willem en andere mannen’ bevat onder andere een aantal portretten van Willem zelf om aan te duiden dat kunst ook in opdracht gemaakt kan worden. In de categorie ‘diversen’ komen alle technieken aan bod en het bevat tekeningen, krijttekeningen, twee textiele werken, aquarellen, zeefdrukken en abstract.

VEILING
Gezien zijn leeftijd vindt Willem het tijd worden om diverse kunstwerken van de hand te doen. Een aantal werken worden daarom op deze expositie te koop aangeboden. Ook wordt er een veiling gehouden van enkele kunstwerken (30 kavels) op zondag 15 december om 15.00 uur in de galerie. De expositie is gratis te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

(Tekst: Ankh van Burk, Bron: Kliknieuws.nl)

© 2020 - Galerie Kunstation Uden