Realisten oktober 2019

Tentoonstelling van 5 exposanten met een realistische instelling. Mieke Robben, Magreet Blaas, Dorrette Gerrits, Caroline Willems en Bets van Boxel.
Vanaf zaterdag 26 oktober t/m zondag 17 november 2019.
De feestelijke opening van deze expositie Realisten vindt plaats op zondag 27 oktober.


Mieke Robben
(1960) Breda
Mieke heeft de volgende opleidingen doorlopen: Acedemie voor Schone kunsten in België 2006-2011, specialisatie portret en model.
Masterclasses: Wackersacademie bij Sam Drukker en Irma Braat.
Masterclasses bij Ben Lustenhouwer, Dinie Boogaart
Fontys, Hoge school voor de kunsten: orientatiecursus docent beeldende vorming.

Mieke maakt vooral portretten, als vrij werk en in opdracht. De belangrijkste thema’s in haar werk zijn mens en dier. Het is vaak een bepaalde blik of sfeer die ze interessant vindt om vast te leggen. Ze heeft een realistische, figuratieve schilderstijl; kleur en licht zijn belangrijke beeldbepalende elementen. Slechts delen in de voorstelling worden scherp uitgewerkt, de achtergronden zijn vaak ongedefinieerd; hetgeen resulteert in verstilde beelden die bij eenieder weer een andere emotie oproepen.
Website: https://miekerobben.nl/


Margreet Blaas

Margreet wil met haar schilderijen existentiële onderwerpen zoals het leven en de dood, eenheid en afscheiding, mens en ziel, de spirituele aspecten van ons bestaan laten spiegelen. Dualiteit en non-dualiteit, polariteit, het eeuwig paradoxale van het menselijk bestaan.
Haar schilderijen zijn Universeel omdat haar persoonlijke aspecten herkenbaar zijn voor iedereen, de ruimte latend voor dat grootste mysterie, wat alles overstijgt en de zielsverbindingen voelbaar maken. Ieder schilderij is gebouwd uit verschillende lagen en dat geeft ieder mens de ruimte te reageren vanuit zijn eigen belevingswereld, referentiekader. Wanneer je langer schouwt zie je vanzelf de diepere lagen die zich verbinden met je persoonlijke verhaal. Door de herkenning kun je innerlijk laten beroeren en stil staan bij het moment, misschien je laten meenemen in stroom, het non-dualisme, realiserend dat we allen één zijn.

De olieverf schilderijen geeft je de mogelijkheid om je open te stellen voor je ziel die je rationele bewustzijn overstijgt.  Je  bent meer dan wat je denkt of voelt;  je bewustzijn is geïnspireerd door de ziel en het beïnvloedt je dagelijkse aardse leven.  De schilderijen bieden tegenwicht aan de rationele pogingen  de wereld te interpreteren en biedt een moment, waar je tot bezinning en introspectie kunt komen.  Een Soulfulness schilderij verbindt de mensen en ziel opnieuw, door de kunst als brug tussen de werelden te gebruiken.
Website: http://www.margreetblaas-art.com/nl/


Dorette Gerrits

Na afronding van haar MTS studie reklametekenen te Boxtel in 1981 is Dorette begonnen als freelance illustrator. Haar opdrachten bestonden met name uit potloodtekeningen/aquarellen van portretten en huisdieren en later het ontwerpen van trouw- en geboortekaartjes. Haar volgende stap was het uitvoeren van deze ontwerpen in kaartjes waarvoor zij een drukkerij(tje) is begonnen. Na enkele jaren is Dorette vanwege tijdgebrek gestopt met tekenen.
Nu heb zij meer tijd en rust gevonden om wat meer met haar creativiteit te doen. In oktober 2017 begon zij met haar eerste olieverfschilderij; Empty Soul. Voor Dorette was het een uitdaging en leerproces daar zij geen ervaring had met olieverf.
In haar schilderijen zit veelal een leidraad van haar gedachten over specifieke onderwerpen zoals bijvoorbeeld de ziel, geweld, onderdrukking, geloof, onschuld etc.
Inspiratie heeft zij meer dan voldoende, die “stroomt” de hele dag bij haar binnen. Met name thema’s die zij niet begrijp of niet kan bevatten, probeert zij te doorgronden. Deze onderwerpen komen als bouwstenen op een gegeven moment sterk visueel in me op. Deze “bouwstenen” vormen de basis van mijn ontwerp. De onderwerpen van mijn schilderijen houden haar, ook tijdens het schilderen, bij wijze van spreken, constant in “gijzeling”.
Dat anderen eventueel een andere interpretatie over haar schilderijen hebben vindt zij geweldig. Daardoor blijven haar gedachten over haar schilderijen en onderwerpen in beweging.
Zo zijn haar schilderijen voor haar zelf een “Never Ending Story”.
Webstite: https://dorette47.wixsite.com/mysite


Caroline Willems

Caroline (1965), geboren en getogen in het Brabantse Wilbertoord, beleeft al sinds haar jeugd veel plezier aan tekenen en schilderen. Dit plezier werd een passie en daarom werden canvas, penselen en verf onderdeel van haar dagelijkse leven. Caroline houd zich bezig met het maken van kunst uit eigen initiatief en in opdracht.
De schilderijen van Caroline hebben duidelijk een eigen signatuur. De stijl is sereen,  ingetogen en straalt klasse uit. Haar kleurenpalet kenmerkt zich vooral door aardse tinten. Caroline: “Deze kleuren zijn puur en harmonisch. Ik kies mijn kleuren intuïtief. De kleuren inspireren en stimuleren mijn fantasie”. Dit wil overigens niet zeggen dat andere kleuren niet voorkomen in haar werk. “Ik ben constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden en als kleur dat kan brengen, zal ik niet nalaten iets met andere kleuren te doen”.
Caroline’s onderwerpen zijn breed, maar ze heeft zich in de laatste jaren vooral toegelegd op het schilderen van portretten. Caroline: “Gezichten van mensen, hebben me altijd al gefascineerd. Het schilderen van portretten is iedere keer weer een uitdaging”.

EEN GOED PORTRET LEGT VOOR EEN DEEL DE ZIEL VAN DE GEPORTRETTEERDE BLOOT.
Caroline schilderde al vele portretten in opdracht, waaronder ook van overleden dierbaren. “Je laat je dan inspireren door het verhaal van de ander. Het is elke keer juist de uitdaging om met verf en kwast recht te doen aan de mens als persoon en vooral hun karakter.”
“Boven alles wens ik dat mensen genieten van mijn kunst, net zoveel als ik geniet van het proces van schilderen”, aldus Caroline.
Website: http://carolinewillems.nl/

Bets van Boxel (1942) Waspik
Bets van Boxel tekent en schildert al haar hele leven. Ze had in haar jeugd graag naar de Kunstacademie gegaan, maar dat was in die tijd onbespreekbaar voor haar ouders.
Na haar huwelijk is Bets verschillende cursussen gaan volgen. Haar eerste cursus volgde ze in 1968 bij Maria van Schijndel in stillevens met olieverf. Ze schreef zich daarna in voor de avondcursus op St. Joost in Breda en volgde daar van 1973 tot 1976 de teken/schilder cursus om te leren werken met diverse technieken. Helaas hield die avondcursus na een aantal jaren op te bestaan en ging Bets met haar toenmalige leraar Henri Ubink mee naar het Duvelhok te Tilburg en volgde bij hem de cursus model tekenen. Daarna volgde Bets daar de cursus portret tekenen en schilderen in pastel, aquarel en olieverf bij Rob Verbunt en nog een cursus Etsen tot 1985. Gelijkertijd volgt ze van 1982 tot 1985 bij Joop Liesker een cursus portret tekenen.
Intussen gingen iedere vakantie alle materialen om te tekenen en schilderen mee, waarvan ze een aantal zelfs direct ter plaatse verkocht. Ook haar portretten in olieverf en pastel maakte zij veelvuldig in opdracht.
In 1986 begon Bets samen met haar man een bedrijf in poppen maken, de Poppenstee. Dit slokte zodanig haar tijd op dat het schilderen er een hele tijd bij inschoot.
In 2007 verhuisde Bets van haar huis bij het bedrijf naar een andere woning en kreeg ze weer tijd om te schilderen. Schilderde ze voorheen veelal met olieverf en palletmes in een grove opzet, schildert ze nu in een realistische stijl. Ze volgt sinds 2012 cursus bij kunstschilder Peter van den Borne die  bekend is om zijn moderne realistische schilderijen. In deze stijl schildert ze voornamelijk stilleven en portret.
Website: http://www.betsvanboxel.nl/

© 2020 - Galerie Kunstation Uden