Installatie kunst september 2018

Anthony Litjes
Als kind was Anthony al met tekenen en schilderen bezig en had hij belangstelling voor techniek, kunst en wetenschap. Was je vroeger nog een nerd om veel kennis en kunde te hebben, is het nu omgedraaid.
Nog steeds heeft Anthony belangstelling voor deze dingen en probeert hij deze te vertalen in zijn werk. Techniek is een ingrediënt in de objecten die hij maakt, maar hij vind het net zo belangrijk om iets onvoorspelbaars te hebben. Iets wat je weet, maar niet verwacht of anders is dan je had bedacht. Dat is het snoepje of cadeautje. Totale controle is tegenwoordig een hot item. Niets aan het toeval overlaten, maar dat is juist de lol. Hoeveel leuke dingen maak je mee als je dingen niet plant of stuurt. Het gebeurt gewoon. Kwantumfysica heeft ook zo’n element in zich. Laten we zeggen “het lot”, de kans. De onvoorspelbaarheid maakt alles ook boeiend. In zijn installation painting, gebruikt Anthony de verf niet alleen als verf, maar ook als een eigen materiaal met eigen eigenschappen. Tijdens het proces van het sturen, gebeuren er ook dingen die je niet in de hand hebt, maar je weet dat ze kunnen gebeuren. Loslaten i.p.v. controleren.
Humor met een boodschap of basale dingen laten zien om een spiegel voor te houden. Waarom vragen stellen om antwoorden te vinden. Kunst is voor Anthony ook een zoektocht, proces om dingen te leren of te verduidelijken, reflecteren.

Naast de kunst begeeft hij zich ook op pad van de architectuur als tegenhanger van zijn kunst uitingen.

ADA Enterprises

In 1996 heeft Anthony zijn bedrijfje ADA (art, design and architecture) Enterprises opgericht, direct na het ontvangen van een startstipendium. Zijn liefde voor kunst en architectuur heeft hij zo samengebracht. Als achtergrond heeft hij een HTS opleiding en Kunstopleiding gevolgd. De architectentitel heeft hij middels een ervaringsexamen verkregen. Zijn interesse is breed, zodat hij deze kan gebruiken als bronnen voor zijn werk. Hij zoekt naar nieuwe manieren om zich beeldend uit te drukken of dingen vorm te geven.
Een impressie van het werk van Anthony kunt u ook vinden op: www.verborgenkunst.nl/anthony-litjes

© 2020 - Galerie Kunstation Uden