Mondriaan Inspired oktober 2017

UDEN | Galerie Kunstation Uden komt met een bijzondere expositie van werken van kunstenaars, die zich hebben laten inspireren door het werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar, die ook nog een jaartje in Uden heeft gewoond, Piet Mondriaan. Aanleiding is de viering van het 100-jarig bestaan van kunstenaarsstroming De Stijl, waar Mondriaan van grote invloed was.

Als uiting van vernieuwingsdrang richt kunstenaar Theo van Doesburg in 1917 in Leiden het tijdschrift De Stijl op, waar kunstenaars van alle disciplines hun vernieuwende ideeën kunnen publiceren. Ook Piet Mondriaan sloot zich bij de beweging aan en was met zijn abstractie, primair kleurgebruik en lijnenspel in zijn werk van grote invloed op De Stijl. Deze drie elementen drongen door in de architectuur, interieur (Bruynzeel keukens), meubels, mode en reclame en is bepalend geweest voor het wereldberoemde Dutch Design. Overal in Nederland wordt hier aandacht aan besteed en Uden kon niet achterblijven, temeer omdat Mondriaan hier in 1904-1905 heeft gewoond. Galerie Kunstation nam het initiatief om (amateur)kunstenaars in heel Nederland uit te nodigen eigen werk te maken, geïnspireerd door Mondriaan. En dat leverde zo’n vijftigtal zeer uiteenlopende inzendingen op, die vanaf vrijdag 27 oktober te zien zullen zijn in Galerie Kunstation aan de Prior van Millstraat 14. De expositie is geopend elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 29 oktober om 15.00 uur is de officiële opening, waar belangstellenden welkom zijn.

Het Kunstation Uden probeert steeds nieuwe initiatieven te bedenken om kunst te promoten. We hebben al eens een veiling gehouden en vorig jaar kwamen we op het idee om ter gelegenheid van de herdenking van De Stijl en Mondriaan een wedstrijd onder kunstenaars uit te schrijven, want de winnaar wordt beloond met een cheque van 1000 euro. De oproep heeft een diversiteit aan werk opgeleverd van zeer uiteenlopende aard: schilderijen, keramiek, glaskunst en objecten van kunstenaars uit het hele land. Van een portret van Mondriaan tot een in primaire kleuren en in Mondriaanstijl beschilderde akoestische gitaar. Sommige werken zijn combinaties van verschillende elementen uit het werk van Mondriaan, maar er is ook een zeer ingenieus werk gesneden uit papier met de primaire kleuren in de ontstane vakjes te bewonderen.” De expositie, die tot 31 december te bezichtigen is, is zeer de moeite waard en is gratis toegankelijk.

Uitslag Mondriaan Inspired:
1. Anneke Hansum (Blinddruk Mondriaan) wint de €1000,00.
Eervolle vermelding voor H. Coppus (Papier relief) en Martin Copier (Mondriaan in beweging).

Bron: Kliknieuws.nl

© 2020 - Galerie Kunstation Uden