Expositie April 2017

De kunstenaars Alphons Arts, Margriet Oomen en Elsbeth Veerman houden een expositie in de expositiezaal van het Kunstation. De opening is op 30 april 2017 om 15.00 uur.

Alphons Arts
Alphons Arts is in 1951 geboren in Noord Limburg, maar bracht de langste tijd van zijn jeugd door in Uden. Hij was al vroeg gefascineerd door de zichtbare werkelijkheid. Deze werd dan door hem vertaald in gedachtes en overpeinzingen die dan weer op het papier of doek een eigen vorm kregen. Zijn lagere schooltijd was dan ook geen periode van sport of andere spelen, maar een tijd van tekenen en schilderen.
Opgeleid als graficus heeft hij, naast zijn kunstacademieopleiding, een onderwijsbevoegdheid gehaald en gaf hij bijna 40 jaar lessen kunstvakken op een middelbare school.
Aangemoedigd door diverse mensen uit zijn directe omgeving heeft Alphons na 40 jaar de knoop doorgehakt. Hij licht een tip van de sluier op door zijn meest recente werk op zijn nieuwe website tentoon te stellen. Het betreft een selectie uit werk van de laatste jaren met voornamelijk schilderijen in gemengde technieken. Nog steeds zijn mensen in al hun verschijningsvormen en relaties, af en toe gecombineerd met muziekinstrumenten, zijn bron van inspiratie. Soms in duidelijk herkenbare beelden, dan weer naar het abstracte met een onmiskenbaar grafisch lijnenspel. Dit lijnenspel laat zich het beste zien in de reeks werken met musici op snaarinstrumenten. Het is dan ook muziek wat naast kunst als een rode draad door het leven van Alphons loopt; zowel in zijn schilderijen, als in die spaarzame momenten wanneer hij met zijn muziekmaten van vroeger, de band Square, weer eens een optreden verzorgt!

Alphons is zoekende naar de essentie van zijn kunst; blijft altijd dicht bij zichzelf op reis naar het volgende werk.
Hard werken ligt daaraan ten grondslag; schilderen en tekenen is tenslotte een uiting van het individuele kijken naar de zichtbare werkelijkheid! (Website: alphonsarts.com)

Margriet Oomen
Haar schilderijen zijn opgebouwd uit vele lagen olieverf en ontstaan zonder vooropgezet plan.
 Er vindt een afwisseling plaats tussen abstracte en figuratieve elementen. 
Het werk is af als het zijn harmonie daarin heeft gevonden. 
Door het langzaam verlopend ontstaansproces is het verstrijken van de tijd een thema geworden. De schilderijen bieden ruimte aan stilte , herinneringen en poëtische gedachten los van het tijdelijke en de hectiek van het dagelijkse.
Tekenen is voor Margriet een favoriete bezigheid. 
Kijken en zonder enige hapering registreren met pen en penseel.
 In de tekeningen vind Margriet vormen, die zij kan gebruiken voor haar schilderijen, glasontwerpen en pochoirs. 
De vormen worden uit hun context gehaald en vervolgens in een geheel andere samenstelling, ontdaan van hun oorspronkelijke betekenis, tot een nieuw beeld gevormd.
De pochoir techniek is een sjabloon techniek en handmatig reproduceerbaar.
 De gouache verf wordt bijna onverdund op het papier aangebracht waardoor de kleur heel intens en stralend is. In haar Leporello boekjes combineer Margriet deze techniek met het tekenen waardoor een speels geheel ontstaat.
Website: www.margrietoomen.nl en www.backpackersartgallery.nl

Elsbeth Veerman
De natuur en het landschap zijn de terugkerende thema’s in haar beeldend werk, dat voornamelijk bestaat uit schilderijen, gouaches, tekeningen en grafiek. Er is een
fascinatie voor ruimte en tijdsbeleving en de natuur met zijn veranderingsprocessen, blijven Elsbeth boeien. De beelden die ontstaan kunnen zowel figuratief als abstract zijn.
Er is daar geen duidelijke scheiding voor haar.
Ook het reizen, wonen en werken op verschillende locaties is al lange tijd een “vast” gegeven. Elke plaats heeft een verhaal, geeft inspiratie en nieuwe ontdekkingen. Maar
het is ook keer op keer een “thuiskomen”. Schilderend verbind Elsbeth zich met de nieuwe omgeving en ontstaan er beelden, die zowel met de plaats als met Elsbeth te maken hebben. Graag werk Elsbeth buiten direct naar de waarneming. Het zijn vooral kleurregistraties. Via de kleur krijgt het beeld zijn lading of inhoud. Deze studies zijn later het uitgangpunt voor de grote doeken. In het atelier werk Elsbeth op schildersdoek met acrylverf.

Project BackPackersArtGallery.
Sinds 2013 zijn Elsbeth Veerman en Margriet Oomen van start gegaan met het project ‘Backpackersartgallery’, reizen langs een levenslijn met Vincent Van Gogh.
Het project is een beeldend reisverslag van de werkperiodes die zij hebben gehad in zijn geboorteplaats Zundert en Auvers sur Oise, zijn sterfplek in Noord-Frankrijk. Sinds vorig jaar is er gestart in Nuenen waar ze dit jaar verder werken. Binnen dit project is er geen vooropgezet plan. Op alle locaties wordt er direct naar de waarneming gewerkt. Margriet registreert de omgeving al tekenend, terwijl Elsbeth kiest voor kleur en werkt met gouacheverf.
Later in het atelier zijn deze studies uitgangspunt voor schilderijen, tekeningen, pochoirs en leporello’s.
Beide kunstenaressen zijn geinspireerd door de schilderijen, tekeningen en uitgebreide brieven van Vincent Van Gogh. Ze hadden niet kunnen vermoeden dat ze tijdens het werken ter plekke nog zoveel herkenbaars zouden tegenkomen. Zowel landschappelijk, als de sfeer in de dorpen en de ontmoetingen met mensen.
Voor Margriet en Elsbeth is het iedere keer weer een verrassing wat ze tegenkomen op hun weg.
Uitgebreide informatie is te lezen op www.backpackersartgallery.nl

© 2020 - Galerie Kunstation Uden