Expositie juni 2016

Twaalf regionale kunstenaars, allen autodidact, laten dan hun werk zien. Heel speciaal, want een aantal van hen heeft nog nooit geëxposeerd. Regionale kunst van 24 juni tot 24 juli 2016.
Het idee voor de expositie ‘Regionale Kunst’ is ontstaan naar aanleiding van de rubriek ‘Kunstgrepen’ in het Brabants Dagblad. “Daarin stelde elke week een andere kunstenaar zich voor en vertelde over zijn of haar werk. Het was een groot succes, want ineens stond een onbekende kunstenaar in the picture. Vaak wist de omgeving niet eens dat die persoon kunstwerken maakt.
In totaal werden er ruim 25 kunstenaars geportretteerd in de krant. Daarvan maakte Kunstation Uden samen met het Brabants Dagblad een selectie van twaalf personen. Er is gekeken naar de kwaliteit van het werk, originaliteit en verscheidenheid.
Het is een bijzondere expositie geworden van totale uitersten. De toeschouwers zullen verrast zijn door de diversiteit en de contrasten.

Hannie Roefs uit Loosbroek is een van de deelnemende kunstenaars. Ze maakt schildert voornamelijk karaktervolle portretten met olieverf. Het creëren en scheppen danst al haar hele leven door haar lijf. De geboren Zeelandse volgde van 1980 tot 1985 de dansacademie in Arnhem. Later volgde zij een opleiding tekenen en schilderen. Eerst bij Eijnderic in Nistelrode en later bij De Schets in Veghel. Het is een feest om kleuren te mengen, er ontstaat altijd iets nieuws en dat blijft Hannie verrassen, elke dag opnieuw en dat is ongelofelijk boeiend.

Hannie Roefs Kunstation Uden


Henriëtte Dobbelsteen uit Veghel. Geboren en getogen in Mariaheide, maar woont alweer ruim 25 jaar in Veghel. 20 jaar lang werkte ze op de basisschool De Ark. Zij volgt nog altijd teken- en schilderles bij De Schets in Veghel. Haar eerste werk, twee blote billen, stamt uit 1992. Zij schildert op gevoel. In emotionele periodes werkt Henriëtte veel met rood. Zij geeft haar werk altijd ruimte om de mensheid heen. Door deze manier van schilderen krijgt ze zelf ook meer ruimte.

Henriette Dobbelsteen Kunstation Uden


Rina Hezemans uit Heeswijk-Dinther. Komt uit Aalst-Waalre en woont 23 jaar in Heeswijk-Dinter. Sinds die tijd schildert ze. Volgde in Den Bosch lessen in tekenen en schilderen. Via Pieter Breughel kwam ze bij schildersgroep Kunstkade bij Phoenix aan de Noordkade terecht. Ze schildert monumentaal werk, waarbij ze steeds op zoek gaat naar meer verdieping. “Werken met lijnen en vakken is gelieerd aan ambachten zoals bouwen en weven en dat intrigeert mij.”

Rina Hezemans Kunstation Uden


Diny Canters uit Vorstenbosch. In 1991 volgde ze bij Pieter Dillen in Veldhoven les. Vanaf 1995 volgde ze 10 jaar lang masterclasses van Cornelis le Mair. Ze heeft veel pastels en aquarellen gemaakt, maar het werken met olieverf geeft haar de meeste voldoening. Haar olieverfschilderijen lijken als gefotografeerd vastgelegd. Stillevens of een portret, Diny neemt voor al haar werk uitgebreid de tijd want: “het streven blijft om het werk perfect te maken.”

Diny Canters Kunstation Uden


Daniëlle Verhoeven uit Zijtaart had als droom om illustratrice te worden. Ze ging naar het Sint Lucas in Boxtel, maar werd toch kapster. Sinds 1996 is ze eigenaar van een kapsalon in Zijtaart. Voor een bevriend schrijver heeft ze twee kinderboeken geïllustreerd. In 1995 begon ze met schilderen bij José van der Zande in Erp, daarna bij Pieter Breughel in Veghel. Sinds 2009 volgt ze lessen bij De Schets in Veghel. Haar werk omvat verschillende stijlen en onderwerpen. Ze geniet ontzettend van haar hobby.

Daniëlle Verhoeven Kunstation Uden


Paul Arts uit Veghel is naast tandarts een verdienstelijk portretschilder. Sinds 4 jaar woont hij in Veghel en werd het penseel zijn favoriete gereedschap. Doorleefde gezichten of mensen waarvan je kunt zien dat er iets is of was. Als het spreekt en voelt, dan is het pas geslaagd. Tot drie jaar geleden had Paul tien werken gemaakt. De laatste drie jaar zeker 200 werken. Een goed schilderij of portret zegt altijd meer dan een foto. Daar bekwaamd Paul zich nog steeds in.

Paul Arts Kunstation Uden


Toos Schouten uit Loosbroek maakt beelden in alle vormen en maten. Ze heeft er in haar leven al ruim zeventig vervaardigd. Ze noemt het zelf een uit de hand gelopen hobby. Ze is gestopt met roken en verslaafd aan beeldhouwen. In de begin periode heeft ze een acht jaar durende cursus gevolgd. Ze heeft meestal drie werken onder handen. Als het bij de een even niet gaat zoals Toos wil, pakt ze een ander werk. Naast de collectie in haar eigen tuin, bij familie en buren, staat veel in een grotere regio bij fans van Schouten.

Toos Schouten Kunstation Uden


Miriam van Laak is geboren en getogen in Susteren (Limburg). Ze woont en werkt als tandarts sinds 1979 in Uden. Ze volgde een 3 jarig Artimos-opleiding en aansluitend de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, die ze vorig jaar heeft afgerond. Sindsdien werkt ze elke woensdag op de Noordkade (Veghel). Miriam heeft zich gespecialiseerd in niet-fotografische portretten. Markante koppen, leuke situaties en typerende houdingen zijn vaak terug te vinden in haar werk. Haar werk is vrij en expressief.

Miriam van Laak Kunstation Uden


Hanny Verbrugge uit Boekel zit het tekenen en schilderen in haar bloed. Volgde ruim dertig jaar geleden een opleiding op het CKVU te Uden. Na diverse cursussen in de regio studeerde ze in 2013 af aan de Nieuwe Akademie in Utrecht. Sindsdien geeft ze ook lessen, workshops en werkt ze in opdracht. Ze maakt portretten van mensen aan de hand van stilstaande beelden, bijvoorbeeld foto’s van vroeger. “Daar geef ik dan een eigen draai aan”, aldus Hanny. De eerste twintig jaar heeft ze aquarellen gemaakt (bloemen, bruidsboeketten). Nu werkt ze alleen nog met acrylverf.

Hanny Verbrugge Kunstation Uden


Carla van Lieshout uit Nistelrode is afgestudeerd beeldend kunstenares. Haar passie is schilderen. Ze geeft haar werken een unieke, expressieve, herkenbare maar vooral krachtige uitstraling. De laatste vijf jaar heeft ze veel geëxperimenteerd met diverse materialen. Ze maakt vooral portretten in abstracte vorm. Op de expositie is een indrukwekkend portret van Marilyn Monroe te bewonderen. “De abstracte delen worden duidelijk als je je ogen dichtknijpt.”

Carla van Lieshout Kunstation Uden


Jannemeis Snels uit Heeswijk-Dinther maakt tekeningen, mozaïekwerken en beelden in speksteen. In 2006 begon Jannemeis met het maken van mozaïeken. De stap naar mozaïek was klein omdat in haar collages ze al schilderde met snippers papier. Ze stroopt kringloopwinkels en rommelmarkten af voor haar scherven keramiek. Haar werk is gedetailleerd en inspiratie haalt ze uit dagelijkse dingen zoals koffie, een goed gesprek of mensen op het strand.

Jannemeis Snels Kunstation Uden


Chris Hendriks uit Vorstenbosch is een kunstenaar avant la lettre. Schilderen, tekenen, boetseren, brons, ijzer en steen, hij is van alle markten thuis. 23 jaar geleden werd hij full-time kunstenaar. Hij begon met schilderen in een groepje bij Pieter Breughel en nog steeds met een clubje op de Noordkade in Veghel. Daarnaast maakt hij bijzondere spraakmakende 3D-werken. Het is een uitdaging om de uiterste mogelijkheden van de materialen te zoeken. Op de expositie zijn vooral veel bronzen beelden van hem te bewonderen.

Chris Hendriks Kunstation Uden

© 2020 - Galerie Kunstation Uden