Expositie februari 2016

De Udense kunstenaar Ton Jansen met o.a. met een bijzondere expositie over vluchtelingen. Bij deze tentoonstelling staat een tekening over vluchtelingen 150 x 1000 cm. bijzonder op de voorgrond.

Ton Jansen, 1942, woonachtig in Uden (Noord-Brabant). Van 1960 tot 1965 genoot hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch.

Een veelzijdig Kunstenaar gaf o.a. les aan Pieter Brueghel in Veghel en het SKVU in Uden, en het Koning Willem 1 College –beeldende vakken- , en is een getalenteerd tekenaar, maakt onder meer cartoons voor het Brabants Dagblad en illustreert boeken. Hoewel de laatste jaren zijn schilderkunst zeer in trek is, roemen velen nog steeds zijn beeldhouwwerk. Dit 3D-werk ontstaat vaak spontaan.

Inspiratie haalt Ton Jansen uit, het dagelijks leven, de gewone dingen, datgene wat wij allen om ons heen zien gebeuren. Het is zijn kracht dat hij dat weet te vertalen in kleur, licht en beweging. Hiermee kunt u kennis maken via zijn schilderijen.

De laatste jaren zie je Ton een omslag maken van het echt abstracte werk naar de meer figuratieve verbeelding met een krachtige opzet. Kenmerkend is ook het gebruik van vorm, compositie en techniek, zonder daarmee afbreuk te doen aan de uiting van zijn beleving van dat moment. Zijn schilderijen kennen een gelaagdheid van kleuren waardoor een gevoel van ruimte ontstaat. Vorm en kleurengebruik zijn bepalend voor het resultaat. zijn doorwerkte vlakken verraden de zoektocht naar het juiste evenwicht en een onmiskenbaar Jansen-handschrift. Elk doek is een hernieuwde kennismaking met mensen en dingen in onze omgeving die we dachten te herkennen.

Werken van Ton Jansen zijn te vinden in binnen- en buitenland, zowel in handen van particulieren als van (semi)overheden en bedrijven.

© 2020 - Galerie Kunstation Uden