Expositie Trudy Bersma, Petra Wiek, Robert Verhaaf, Piet Kouwenhoven, Ria Klomp, en Leo Silvius

De expositie is te zien van 17 oktober t/m 15 november 2020 op zaterdagen en zondagen van 13.00 – 17.00 uur. Vanwege de corona omstandigheden is de expositie verlengd tot en met 20 december 2020. Helaas werd de laatste weekend weer getroffen door een lockdown.

Galerie Kunstation Uden opent een nieuwe expositie met veelal kleurrijke werken ten tijde van regenachtige herfstdagen. Wederom exposeren zes uiteenlopende kunstenaars een breed scala aan technieken en materialen zoals keramiek, grafisch drukwerk, lederen wandobjecten, acryl- en olieverf, en tempera met bijenwas. Het onderzoekende aspect van de kunstenaars met materialen, technieken, en onderwerpen komen sterk naar voren. Er is een gelaagdheid en een interessante spanning te zien in de contrasten van organisch versus geometrisch, maar ook dynamisch versus sereen. Uiteindelijk leent de expositie zich tot een vrije interpretatie met momenten van reflectie.

De vierde expositie van dit jaar toont veelal dynamisch en expressief werk. Dit is bijvoorbeeld te zien in de kleurrijke acryl- en olieverf werken van Piet Kouwenhoven waar het vastleggen van beweging aan ten grondslag ligt. Door middel van een dynamisch figuratieve stijl zoekt hij naar spel in beweging en spanning, en legt hij het accent op ruimte en figuur. Sport, dans, en mythologie zijn thema’s die een rode draad vormen in zijn werk waar het vooral draait om de totaalsfeer. De abstracte expressie van beweging gaat een eigen leven leiden, wat een wisselwerking vormt tussen doek en mens. Ook in de abstracte werken van Trudy Bersma is een breed scala te zien aan subtiele expressionistische-, maar ook surrealistische invloeden die op intuïtieve wijze tot haar komen. Door middel van vrij experimenteren tonen de werken in acryl- en olieverf een speelsheid met wisselwerking tussen organische vormen en heldere kleuren die de leidraad vormen in haar werk.

Materialen en technieken spelen een belangrijke rol in deze expositie. Zo exposeert Petra Wiek verschillende technieken die haar flexibele instelling en onderzoekende werkwijze, maar ook haar inspiratie uit materialen, weergeven. De olieverfschilderijen verbeelden een visueel droomdagboek met een figuratieve en kleurrijke insteek met een mogelijke herkenning door de beschouwer. Het grafisch drukwerk op stof presenteert op abstracte wijze een maatschappelijk uitgangspunt dat zich ook leent voor vrije interpretatie. In de werken van Robert Verhaaf is het ambacht van het schilderen goed te zien. De verdieping in kleuren en niet-alledaagse technieken, zoals het zelf samenstellen van verf en het gebruik van bijenwas, vormen een rode draad in zijn werk. Hij speelt met vlakken in begrenzing en ruimte, zoekend naar harmonie en balans op het doek wat zich daarnaast ook letterlijk vertaalt in vierkante doeken. Met zijn intuïtieve werkwijze, waar gevoel en stemming van invloed zijn, laat hij de kleuren tot de verbeelding spreken.

Vormen en kleuren scheppen ook een interessant contrast in deze expositie. De moderne lederen wandobjecten met abstracte insteek van Ria Klomp tonen strakke, stoere, en ruwe aspecten. De basis voor haar voornamelijk donkerkleurige wandobjecten zijn vintage materialen die iets vertrouwds en nostalgisch uitstralen waar symmetrie en rust aan ten grondslag ligt. In haar stijl zijn dierachtige invloeden in te herkennen maar ook geometrische patchwork patronen. Leo Silvius daarentegen focust zich op het ontwikkelen van een eigen vormtaal door middel van keramiek met organische vormen en vaasachtige objecten waar natuurlijke elementen in te vinden zijn. In voornamelijk pastelkleurige tinten zijn invloeden van bijvoorbeeld water en wolkpartijen te vinden.

Ria Klomp
Jarenlang maakte Ria Klomp met veel plezier schilderijen, maar een aantal jaren geleden is daar een oude liefde bijgekomen; het maken van wandkleden. Iets wat zij vroeger ook al deed, maar wat al heel lang in de vergeethoek was geraakt. Zoekende naar een eigentijdse vorm hierin is Ria uitgekomen op oude vintage materialen. Vooral leer inspireert haar zeer. Een oude stoel, een kapotte bank, oude leren schorten van de smid, overal ziet Ria mogelijkheden in. Het is steeds een uitdaging om mooie doorleefde stukken te vinden en deze dan samen te voegen tot…. ja tot wat? Wat begint met een vaag plan wijzigt tijdens het maakproces telkens weer. Net zolang tot er een kleed ontstaat waar zij zelf blij van wordt. Alle stukken worden handmatig aan elkaar gemaakt, soms met garen, soms met touw of ijzerdraad. Elk gaatje wordt met een tang erin geknipt. Een arbeidsintensief karwei maar zo ontstaan uiteindelijk wandobjecten die prachtig zijn in een landelijk of industrieel interieur.
Website: www.riaklomp.com

Leo Silvius
Leo Silvius, 1956, werd geboren in Eindhoven, Nederland.
Als kind voelde hij zich aangetrokken tot muziek en studeerde viool aan het plaatselijke conservatorium bij Hongaarse professoren. Hij speelde 30 jaar in een professioneel symfonieorkest en ontwikkelde ondertussen zijn keramiekkunst doordat hij verliefd werd op het werken in klei.
Opgegroeid in een cultuur waar elke vorm die je tegenkomt, geprefabriceerd is en voorafgegaan door andere mensen, was het een avontuurlijke reis voor hem om zijn eigen wereld van vormen te ontdekken. Het kostte hem wat moeite om de dominante taal van industriële vormen van zich af te schudden, maar uiteindelijk: JE EIGEN VORMTAAL VINDEN IS ZOALS THUIS KOMEN!
Voor verschillende grote tentoonstellingen in en buiten het kasteel Nemerlaer (Haaren, N-Br.) Voltooide hij verschillende vormen van synthese tussen de kunsten die hij beheerst: muziek en keramiek. Verrassende geluiden komen uit zijn potten, fonteinen en andere objecten die een kenmerkende sfeer creëren. Een van de unieke ideeën voor deze synthese werd zijn MUVIKAMIEK. Een neologisme voor het vertegenwoordigen van -Music, -Video, -KerAMIEK. De muziek en het licht creëren een nogal mystieke sfeer, die de aandacht vestigt op de vormen. Het werd goed ontvangen door het publiek en collega’s van het symfonieorkest.
Tegelijkertijd werd hij uitgenodigd op plaatsen in Frankrijk voor speciale tentoonstellingen, galerijen in Vlissingen en Middelburg met altijd een kring van liefhebbers voor zijn kunst.
Website:

Trudy Bersma

Kunstenares uit Zoetermeer.
 Helder kleurgebruik, lineaire opbouw, abstract-surrealistische oriëntatie zijn enkele begrippen die van toepassing zijn op het werk van Trudy.
 Spontaniteit en plezier zijn direct invoelbaar. Trudy heeft een intuïtieve werkwijze. Bijzonder is dat zij haar thema op veel toepassingen kan verwezenlijken.
 In uiterst zorgvuldig opgebouwde lagen schildert zij haar olieverfschilderijen waardoor haar kleurvlakken – hoewel in lijn en vlak opgezet – diep en stralend zijn.
In keramiek – zowel vazen als reliëfs – ziet men haar vormgeving en kleurgebruik terug.
Voor haar objecten zoekt ze eindeloos – op het eerste oog willekeurige – voorwerpen en vormen bij elkaar en assembleert deze tot abstracte dier- en mensfiguren. Ook hier past ze het zelfde kleurpallet toe dat ze in haar schilderijen en keramiek gebruikt.
Trudy exposeert regelmatig in Nederland, Spanje, België, Engeland, Amerika, Frankrijk, Italië en Duitsland.
Ze maakt ook werk voor de openbare ruimtes en in opdracht, zoals een tuinbank die in opdracht van de gemeente Zoetermeer gemaakt is.
Website: https://www.trudy-b.nl

Piet Kouwenhoven
Piet Kouwenhoven woont en werkt in Bleiswijk, zijn stijl van werken is te omschrijven als dynamisch realistisch met veel kleur. Piet gebruikt diverse materialen zoals aquarel, acryl en olieverf en werkt zowel op doek als board. Sinds kort werkt hij ook drie dimensionaal in de vorm van beeldjes van acryl-gel, ook hier weet hij een dynamisch beeld neer te zetten. Leuk is dan ook de combinatie om een thema zowel op doek als in beeldvorm te zien. 
Na zijn opleiding aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten in Den Haag heeft Piet zich ontwikkeld als schilder waarbij de mens en zijn beweging in de breedste zin van het woord wordt vertaald op het doek. Naast zijn vrije werk werkt Piet ook in opdracht. Schilderijen van Piet zijn zowel te koop als te huur.
Website: http://www.pietkouwenhoven.com/

Robert Verhaaf

Kleur, Kleuren, vormen en ………………..
Mijn schilderijen, zijn kleur. De uitwerking van en de vertaling van mijn gedachten. In abstractie. De meeste schilderijen heb ik in kleine series gemaakt. Meerdere thema’s passeerde, zoals: relationele aspecten, ruimte, de essentie van de kleur of vlakverdelingen en leegte. De omgeving waar ik werkte had soms een flinke impact op het werk. Bijvoorbeeld de jaren dat ik in Spanje in een residence werkte, met als gevolg een overvloedige toepassing van de kleur rood. En zoekende naar harmonie en evenwicht/balans.
Het werken aan mijn schilderijen begint vanuit een vrije impuls, geen schets of voorbeeld. Onderwijl neemt het kijken, naar het doek, steeds meer tijd. Overdenkingen over hoe verder, komt op bij het prepareren van de tempersamenstelling, iedere kleur wordt steeds opnieuw gemaakt.
Website: https://www.kunstinzicht.nl/portfolio/cv/robert-verhaaf/index.html

Petra Wiek
Onuitsprekelijk “De dingen zijn niet allemaal zo gemakkelijk te begrijpen en te verwoorden als men ons meestal wil doen geloven. De meeste gebeurtenissen kunnen niet in woorden worden uitgedrukt; ze voltrekken zich in een ruimte die nog nooit door een woord betreden is. Nog moeilijker om in woorden uit te drukken dan al het andere zijn de kunstwerken – die mysterieuze vormen van bestaan waarvan het leven voortduurt terwijl het onze vergaat”. Rainer Maria Rilke, 1903 Brieven aan een jonge dichter, 1903.
Inspiratie Ik wil mezelf niet beperken tot een specifiek medium of vorm van expressie, ik vertolk mijn creativiteit door middel van schilderen, tekenen, fotograferen, objecten en installaties. Hoewel sommige artiesten zich willen concentreren op slechts één medium en zich daarin specialiseren, voel ik me comfortabeler door een breed scala aan werkmethoden en media te gebruiken. Het een sluit het ander niet uit. De ervaringen van de een kan inspirerend zijn voor het andere medium. Cliché “De hele wereld is een podium.” Het is een oud cliché, maar zoals bij de meeste clichés, bevatten ze een kern van waarheid. We leven in een wereld waar sociaal aanvaardbare maskers, decor en façades een bijna ingewikkeld deel uitmaken van de menselijke ervaring en het dagelijks leven.

© 2020 - Galerie Kunstation Uden