Expositie september 2020

Tentoonstelling van 6 exposanten met een realistische instelling. Jolanda van Hattum, Tineke Sips, Peter Koks, Nicolette Biessels, Jola Albers en Olga Kovtun.
Vanaf zaterdag 5 september t/m zondag 4 oktober 2020.

Zes onderscheidende exposanten in de vernieuwde ruimte van het Kunstation

Galerie Kunstation Uden heeft zich deze zomer toegelegd op het uitbreiden van de expositiezaal waardoor er ruimte is gekomen voor meer werken, maar ook voor creatieve interactie tussen de werken onderling. In de aankomende expositie vind je daar dan ook veel van terug van deze vernieuwde sfeer met kunstzinnige contrasten. Zes onderscheidende kunstenaars exposeren veelzijdige stijlen en technieken – van collages, mixed media, pastel, acrylverf en olieverf, tot beeldhouwwerken in verschillende steensoorten.

Hoewel de vrouwen de meerderheid vertegenwoordigen in deze expositie, is er een diversiteit aan visies te ervaren in ieders werk. Zo vind je een gelaagdheid in de voornamelijk donkere pastel- en collagewerken van Olga Kovtun waar licht en schaduw een belangrijke, maar ook intrigerende, rol spelen. Haar binnenwereld en gevoel liggen ten grondslag in haar inspiratie en haar werk, maar dit verkleint niet de beleving van vrijheid voor interpretatie. Dit sluit aan bij de mixed media werken van Jolanda van Hattum die een kleurrijke en positieve harmonie uitstralen door het gebruik van vooral primaire tinten waarbij de intuïtieve streken een ‘actie-reactie’ presenteren. Ook hier is gevoel een belangrijk component in de vele lagen van beweging, wisseling van stemming en de nadruk op vooruitgang.

Het concept van gevoel uit zich ook verder in de werken van beeldhouwster Nicolette Biessels waar de organische en geabstraheerde vormen van het vrouwelijk lichaam een contrast vormen met de harde lijnen van koud steen. De verbinding met het materiaal en haar focus op toegankelijkheid leent zich ook hier tot een vrije interpretatie van haar werk dat letterlijk uitnodigt tot aanraken. Daarentegen zijn de beeldhouwwerken van Peter Koks gericht op geometrische lijnen waarbij structuur een leidraad vormt zowel in het proces als voor het resultaat. Ondanks de abstracte nuances in zijn werk, hebben een aantal van zijn werken ook een maatschappelijke insteek of een architectonische invloed die op een unieke manier naar voren komen.

Waar de een streeft naar esthetische perfectie in het eindresultaat, daagt de ander zichzelf uit zich juist niet te laten leiden door perfectie in het werkproces. Dit laatste is vooral kenmerkend voor het werk van Tineke Sips, wiens collagewerken een subtiele invloed laten zien van een gevoelsproces tijdens haar reizen en dagelijkse bezigheden. Een surrealistische droomwereld ontvouwt zich met zowel inspiraties uit reisbestemmingen, kunstboeken, lokale media, als ook beelden van oude meesters. In de expositie komen dan ook letterlijk oude meesterwerken of technieken naar voren in een nieuw en modern jasje. Dit is ook te herkennen in het werk van Jola Albers. Haar composities in acryl- en olieverf creëren een dieptewerking van vormen, kleuren en speling met lichtinval die uitnodigen om verder te kijken dan het oppervlak. Zowel haar stillevens als portretten gaan ook dieper in op het karakter van het werk om een verbindend gevoel naar voren te brengen.


Jolanda van Hattum

Jolanda van Hattum (1961) is beeldend kunstenaar/docent. Na haar studie op de Kopse Hof Nijmegen (nu HAN kunst, cultuur en welzijn) opende ze haar Atelier Ludiek. In haar atelier geeft ze sinds 1999 wekelijks schilder- en tekenlessen, masterclasses/workshops experimenteel schilderen, boekbinden, kleurenleer en beeldhouwen in steen.
Van Hattum zelf is permanent op zoek naar ruimte en creativiteit. Haar werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan technieken, een krachtig kleurgebruik en dynamische composities. Haar werk houdt het midden tussen abstracte en landschappelijke composities. Er ontaan eigen werelden, innerlijke landschappen die je uitnodigen tot reizen. Over haar drijfveren zegt ze: “Ik schilder en beeldhouw over het leven, over vooruitgang, loslaten en positiviteit. De interpretatie daarvan laat ik graag over aan de kijker… de toeschouwer.”
In 2014 slaagde ze  voor de opleiding handboek binden op het Grafisch Lyceum te Utrecht. Jolanda exposeert sinds 2012 in binnen en buitenland. Haar werk is te koop, te huur (huurkoopcontract) en ze werkt in opdracht. Jolanda is aangesloten bij: BBK, BOK ,IAPMA en NABKpro.
Website: https://www.atelierludiek.com

Tineke Sips
Galerie 13a op Landgoed Börkerheide is de plek waar kunst en natuur samenkomen. Het landgoed is een inspiratiebron voor kunstenares Tineke Sips. Het is dan ook niet gek dat zij hier haar werk en werk van andere kunstenaars wil delen.
Tineke, die al jaren werkt als kunstschilder, trekt u met haar werk haar droomwereld in. Behalve haar veelal grote, kleurrijke abstacte schilderijen, richt ze zich steeds vaker op het maken van collages. De schilderijen nemen u mee in een surrealistische droomwereld die vaak niet in een keer te bevatten is. Haar collages laten soms een sprookjeswereld zien, maar soms ook de wereld van alledag. En dat maakt het werk zo helder, maar ook vaak heel ongrijpbaar.
Naast het werk van Tineke wordt de galerie ook gebruikt om werk van anderen tentoon te stellen. Zo ontstaat er een mooie verscheidenheid aan kunst op dit mooie stukje landgoed.
Tineke heeft in vele galerieën geëxposeerd en niet alleen in Nederland. Zo heeft ze haar werk o.a. een jaar lang permanent vertoond in Galerie Novi/Arte in Amersfoort, en had ze in Loods 6 in Amsterdam een mega expositie van 366 collages.  En nu gaat ze haar werk laten zien op Landgoed Börkerheide. Zo weet u meteen waar uw eerste vakantie-uitstapje heen gaat!
Bij galerie 13a op Landgoed Börkerheide is een theethuin, waar u op een picknick kleedje kunt nagenieten van de kunst onder het genot van een goede kop thee of koffie met een ambachtelijk stuk gebak. Heerlijk om even na te genieten onder de schitterende beukenbomen, genietend van het lichtspel tusen de bladeren.
Website: https://www.tinekesips.com

Peter Koks
Peter Koks is beeldhouwer in steen sinds 1997. Voor Peter is elk nieuw werk een gevecht. Unieke beelden. Vormen die meestal geometrisch zijn en af en toe organisch. Opvallend is de combinatie van diverse materialen die wordt toegepast. Steen met glas, steen met koper, lood of brons of gecombineerde steensoorten waarvan de huid op verschillende manieren is bewerkt. Het werk ontstaat soms naar aanleiding van een thema zoals het beeld Homage to Architecture, dat een verwijzing is naar de Footprint van de mens. Of het beeld dat de vreemde titel ACC heeft gekregen: De Anterieure Cingulate Cortex, ofwel het Oepsgebied in de hersenen van de mens. De serie Wall heeft als ondertitel het thema ‘Grenzen’. Regelmatig terugkerende thema’s zijn architectuur en techniek.
Ik gebruik verschillende steensoorten en materialen. Experimenten met vormen en constructies zijn meer dan zomaar een uitdaging en brengen variëteit in mijn werk.
Naast sculpturen voor in huis of in de tuin maak ik in opdracht unieke grafmonumenten als sculptuur. De letters worden met de hand gehakt wat zeker meer emotie toont.
Website: http://peterkoks.nl/

Nicolette Biessels
Mijn eerste kennismaking met beeldhouwen in steen – medio 1998 – staat in m’n geheugen gegrift. Ik was meteen verkocht en die liefde is nooit meer overgegaan. Stenen kunnen me verleiden, uitdagen. Met hun vorm, kleur of hardheid. Soms zie ik het beeld direct in de steen, soms kan ik uren of zelfs dagen rondom een steen draaien. Kijken, verleggen, kijken. Het is een spel dat ik met plezier speel. Hoe inspannend en fysiek beeldhouwen soms kan zijn, voor mij is het pure ontspanning.
Website: https://nicolettebiessels.nl/

Jola Albers
Jola Albers vond het als kind al heerlijk om te tekenen. Later is ze gaan schilderen en heeft ze met diverse technieken kennis gemaakt. In eerste instantie schilderde ze autodidact en aanvullend heeft ze diverse cursussen en workshops gevolgd. Dit varieerde van de lokaal bekende De Werkschuit, het Zolderatelier, Salon der Kunsten en Schildershool Riejanne tot lessen bij de internationaal bekende kunstenaars Cornelis Le Mair en Juane Xue.
“Nu ik een eigen atelier heb op een schilderachtige plek, met uitzicht op weiland en bossen in Austerlitz, is er inspiratie genoeg en dat komt in mijn schilderijen tot uiting. Ik wil deze plek graag delen met mensen die oog hebben voor mooie dingen en die dat met verf willen vastleggen”.
Jola maakt het liefst portretten omdat daar altijd een persoonlijk verhaal bij hoort. Een vereeuwiging met feestelijke insteek: als kado bij een huwelijk of geboorte, voor een jubilaris of gewoon ‘zomaar’. Maar ook als laatste wens om een blijvende herinnering achter te laten of een waardevolle vereeuwiging van een dierbare overledene. Een stilleven met persoonlijke betekenis behoort ook tot de mogelijkheden.
Na het eerste contact met Jola zal zij naar uw persoonlijke verhaal luisteren en uw wensen
bespreken voor wat betreft compositie, achtergrond en formaat. Een bestaande foto kan worden gebruikt als basis.
Het schilderen start met een onderschildering van het complete portret in een monotone ondergrond en op een paneel. Vervolgens wordt het portret opgebouwd met verschillende lagen dekkende en transparante kleuren olieverf en tot slot voorzien van een retoucheervernis.
Website: https://www.uithaarkunst.nl/

Olga Kovtun
Ik houd van het werken met materialen die mij een diep gevoel geven, zoals papier, kleurpotlood, pastel, of tempera. Ze zijn transparant, overheersen niet; laten hun sporen na, maar verdwijnen ook weer makkelijk, ruimte makend voor een nieuwe wereld van gevoel. Ik hou van ruimte, als een moederschoot gezellig en warm, van waaruit zich een wonderbaarlijke wereld opent. Ik wil dat niet beseffen, er geen waarde aan verbinden, of begrijpen. Ik wil het geheim ervan ervaren, en doorgeven. Dat geeft mij voldoening in het leven.
Opleidingen:
1970 Kuban State University, Kunst Faculteit, Krasnodar, Rusland 1979 – 1992 House of Arts, Moscow, Rusland.
Website: http://www.kovtun.nl/

© 2020 - Galerie Kunstation Uden