Expositie september 2016

De bekende kunstschilder Kees Bastiaans (†) was te zien in museum Jan Heestershuis, maar zoon Jan Bastiaans met geheel eigen stijl exposeert samen met Elsbeth Roest bij Kunstation Uden.
Zijn inspiratie kwam vooral van thuis uit, maar later nog meer door zijn broer Thijs Bastiaans (†). Door met hem over kunst te praten en vooral laten zien wat mogelijk is met abstracte kunst, is zo eigenlijk het werk van Jan ontstaan.
Jan Bastiaans grootste drijfveer zijn de spanning en de (on)mogelijkheden van de materie tijdens het werk.
Door zijn vrije manier van werken, met diversen materiaalsoorten en acrylverf, ontstaan spontaan vaak dynamische composities die hij verder uitwerkt. Van abstract-landschappelijk, organisch en abstract-figuratief. Jan gaat nu zover om 2 en 3D samenbrengen op een doek. Thema’s als gevangen, vrijheid, nieuw leven en angst spelen daar een belangrijke rol in. Sinds een jaar is Jan ook zeer actief met 3D recycle-art. Het streven daarvan is dat je de verschillende objecten kunt zetten of stapelen of keren zoals je wil. Het gevoel geven aan de toeschouwer of het steeds een ander kunstwerk is. Het figuratieve speelt een belangrijke rol in zijn 3D werk, van liefde, passie, worsteling en de vrijheid geven wat de kijker er zelf inziet. Tevens worden er prints gemaakt van zijn objecten, daarin laat hij de realiteit in zien of het organische. Door het weg laten of vergroten van de print is dit zeer zichtbaar. Al zijn werk heeft geen titel. www.janbastiaans.nl

Elsbeth Roest exposeert haar landschappen en portretten van vrouwen in combinatie met de vogel. De vogel ziet en overziet, het zijn de vogels van alledag met een knipoog. Het gaat haar niet om de directe herkenbaarheid van landschappen, personen of vogels maar meer om haar beleving van een gevoel of emotie zoals vrijheid, kracht, groei, fantasie en kwetsbaarheid in een geabstraheerde vertaling in gelaagdheid en kleur. Ze heeft een duidelijke voorkeur voor de blauw, groen, paars en wittinten. Ze begint meestal met het aanbrengen van verschillende materialen zonder vooropgezet plan. Vanuit deze abstracte ondergrond begint de zoektocht naar compositie, lijn en vorm.
Naast het vrij schilderen en werken in opdracht geeft Elsbeth ook schildercursus en workshops in eigen atelier. www.elsbethroest.nl