Expositie december 2015

Overzichtstentoonstelling 1970 -2015 van Guid0 Reijerman in het Kunstation Uden. Van 10 december 2015 tot en met 10 januari 2016.

Guido Reijerman werd geboren in 1948 in Arnhem. Al op vijftienjarige leeftijd wist hij overtuigend dat hij kunstschilder wilde worden. Hij studeerde van 1966 tot 1971 aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch, afdeling monumentale vormgeving. Vanaf 1972 woont en werkt hij in Uden. Tijdens zijn studie kwam hij in aanraking met de boeken van W.F. Hermans en de schilderijen van Francis Bacon, een Iers expressionistisch kunstschilder. Schrijver Hermans is in zijn werk bezig met het individu ten opzichte van de massa als mensbeeld. Bacon schildert menselijk verwrongen figuren om een betere indruk te geven van hun psychische en emotionele gesteldheid. Daarmee portretteert hij de binnenkant van de mens. Zijn schilderijen hebben vaak een duistere, angstaanjagende uitstraling. Hermans en Bacon vormen voor Reijerman een voortdurende inspiratiebron. Zij schetsen een wereldbeeld, waarmee Reijerman op dezelfde golflengte zit. Wat is dat wereldbeeld?

Reijerman: “De wereld is chaos en het menselijk bestaan is een aaneenschakeling van toevalligheden. De mens streeft naar ordening om het leven leefbaar te maken, om gelukkig te zijn, maar de mens bereikt nooit het einddoel. Die voortdurende strijd om ordening te brengen in de chaos vormt inhoudelijk de leidraad voor mijn werk, alleen in de vorm is dat in de loop der jaren veranderd.”

In zijn schilderijen probeert Guido Reijerman een verhaal te vertellen. Dat verhaal gaat steeds over chaos versus ordening. Uitgaande van een figuratie begint voor hem het avontuur dat resulteert in een werk dat spanning en emotie oproept, in welke vorm dan ook. Om dit te bereiken werkt Reijerman vaak met tegenstellingen. Organisch geschilderde vlakken botsen met geometrische figuren. Het eeuwige conflict tussen chaos en orde: schoonheid en destructie. Het gebruik van geometrische figuren is voor Reijerman de manier om de chaos te ordenen.

Om dat verhaal te vertellen gebruikt Guido Reijerman de natuur als uitgangspunt. De natuur als schoonheid en ordening, maar ook onrechtvaardig en wreed.

Guido Reijerman werkt altijd met thema’s. In het begin van de jaren ’90 waren dat bijvoorbeeld ‘bomen’. Reijerman: “Bomen staan dicht bij ons. In mijn schilderijen gaf ik bomen menselijke eigenschappen” Andere thema’s waren onder andere: halfronde vormen en bogen, waarbij de natuur als uitgangspunt dient en water, grotten en geheimzinnig aandoende overwoekeringen.

In de huidige periode is Reijerman bezig met het thema ‘Evolutie’. Reijerman: “ De stappen die de mensheid heeft gemaakt in de tijd en de sporen die zijn achtergebleven breng ik in beeld door een gelaagdheid: grondlagen die een tijdskalender zijn. De mens is letterlijk en figuurlijk onderdeel van de natuur en het landschap. Door het samenvloeien van figuur en landschap in mijn schilderijen wordt het een eenheid.”

Reijerman gebruikt verschillende technieken, zoals olieverf op linnen, het ambachtelijk gebruik van pigmenten en bindmiddel op papier en karton, collages en gemengde technieken, maar hij heeft geen specifieke voorkeur. Zijn werk is niet echt onder te brengen in een bepaalde stroming. Het beweegt zich tussen het abstracte en figuratieve in. Reijerman: “Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld en heb nooit trends gevolgd. Ik ben herkenbaar aan mijn handschrift. Ik noem mijn werk lyrisch, omdat het verhalend is, het gaat ergens over.”

Reijerman heeft in de loop van zijn carrière diverse exposities gehad in den lande, waaronder enkele malen in Uden. Deze tentoonstelling in Galerie Kunstation is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Diverse werken zijn in het bezit van de gemeente Uden, de Nederlandse Kunststichting en diverse particulieren en bedrijven.

Tekst: Ankh van Burk

© 2020 - Galerie Kunstation Uden